גידול צנוניות היא דרך פשוטה להוסיף פרץ של טעם ומשיכה ויזואלית לגינה הביתית שלך. כאשר מגדלים אותם בגן ירק שורש, הם ממלאים נישה חשובה כאחד הגידולים הראשונים שמוכנים לקציר. הם גם אחד הירקות הקלים ביותר לגידול גם אם אתה גנן חדש! במאמר זה נסביר כיצד לגדל צנוניות כך שתוכלו ליהנות משורשים טריים בגידול ביתי לאורך כל החורף. המשך לקרוא כדי ללמוד את כל מה שאתה צריך לדעת על גידול צנוניות בגינה שלך.
מה זה צנון?
צנוניות הן גידול העונה הקרירה שניתן לגדל כירק שורש או ירוק עלים. למרות שהם משמשים לעתים קרובות כקישוט בסלטים, הם גם טעימים בפני עצמם. בעולם הקולינרי, צנוניות משמשות לרוב כתבלין או כתוספת, אך הן גם מרכיבים נפוצים בהרבה מוקפצים, מרקים ותבשילים. הצנוניות הן בני משפחת הברסיקה, הכוללת גם כרוב, ברוקולי וקייל. הם גדלים בגלל השורש הנפוח שלהם, אותו ניתן לאכול נא או מבושל. צנוניות זמינות כל השנה אך הן פופולריות במיוחד בחודשי החורף. צנוניות הן מרכיב נפוץ במטבחים רבים, כולל צרפתי, הודי, סיני ויפני. הם פופולריים גם במטבחים של דרום מזרח אסיה, המזרח התיכון וההודי, ולעתים קרובות הם נאכלים עם סלטים או כקישוט.
איך לגדל צנוניות
ישנם שני סוגים עיקריים של צנוניות: קיץ וחורף. לצנון הקיץ יש עור דק והם גדלים בגלל הירוקים האכילים שלהם, בעוד שלצנוניות החורף יש עור עבה יותר ושורש גדול יותר. צנוניות החורף הן זן הגדל כירק שורש ונאכל גולמי. הם מוכנים לקטיף בעוד כ-40 יום ועדיף לאכול אותם לפני הכפור הראשון. צנוניות חורף אפשר לאכול גולמי או מבושל. הם יכולים להוסיף בעיטה פיקנטית לסלטים, מרקים או מוקפצים. צנוניות החורף עשירות בויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון. צנוניות מעדיפות אדמה קלה, חולית, אדמה חומצית מעט (pH 6.0-6.8). הם דורשים יום שלם של שמש ואדמה פורייה עשירה בחומרים אורגניים וחומרי הזנה אך אינה כבדה או צפופה מדי.
טיפים לגידול צנוניות
הזמן הטוב ביותר לשתול צנוניות הוא בתחילת האביב, כחודש לפני הכפור האחרון הצפוי. זה יאפשר לך לקצור אותם לפני שחום הקיץ יגרום להם לברוח. צנוניות גדלות בצורה הטובה ביותר כשהן שותלות בשורה אחת, כאשר כל שתיל מרוחקת כסנטימטר זה מזה. צנוניות אינן מאכילות כבדות, והן למעשה משתפרות אם הן אינן מופרות. צנוניות מעדיפות לשמור על לחות, אך לא רטובות מדי. השקה אותם לעתים קרובות, במיוחד במהלך תקופת הגידול שלהם. צנוניות נוטות להירקב שורשים, אז הקפידו לתקן את האדמה שלכם בקומפוסט והימנעו משתילתן באדמה רטובה ורטובה.
מתי לקצור צנוניות
צנוניות צריכות להיות מוכנות לקציר כ-40 יום לאחר השתילה, תלוי בזן. אורכם של צנוניות מוכנות לקטיף הוא כ-2 סנטימטרים עם שורש מוצק ועגול וצבע עור אדום-סגול. אם אתה רוצה להשתמש בעלים של הצנון שלך, קצור אותם ברגע שהם גדולים מספיק לשימוש. קצירת העלים תעודד את הצנון שלך להתבגר מהר יותר. אם אתה מגדל צנוניות חורף, קצור אותן כשהן בערך בגודל של אשכולית. אתה יכול להמשיך לאסוף אותם לאורך כל החורף, אם כי הם יהפכו פחות רכים ככל שהחורף נמשך.
זנים של צנון לגדול
Cherry Belle הוא זן פופולרי של צנוניות חורף שמוכן לקטיף תוך 40 יום בלבד. זה נהדר לגידול במיכלים, מייצר שורש קטן ועגול עם טעם עדין וצבע בולט. סיני שחור הוא צנון בעל עור שחור עם טעם חריף. זהו זן חורפי שמוכן לקטיף בעוד כ-60 יום. מומלץ לאכול אותו נא ומהווה תוספת נהדרת לסלטים ומוקפצים. מושלם לאכילה גולמית, ארוחת בוקר צרפתית היא מגוון צנוניות שגדל במהירות שמוכן תוך כ-30 יום. יש לו טעם עדין והוא נהדר עבור תוספות, סלטים וכריכים. קרח הוא צנון חורף פופולרי שמתבגר תוך כ-50 יום. הוא מייצר שורשים גדולים שעדיף לצלות או להשתמש במרקים או תבשילים. Scarlet Emperor הוא צנון חורף נוסף שמוכן לקטיף בעוד כ-50 יום. יש לו עור אדום בוהק וטעם עדין שהופכים אותו לתוספת נהדרת לסלטים או מוקפצים.
גידול נבטי צנון
נבטי צנון פופולריים במטבח האסייתי ולעתים קרובות נאכלים כקישוט. הם גם מקור טוב לויטמינים B ו-C, ברזל וחלבון. קל לגדל נבטי צנון, אבל הם דורשים השקיה תכופה. ניתן לגדל נבטים בבית כל השנה, אבל הם עושים את הטוב ביותר בסביבה לחה, כמו מטבח. כדי לגדל נבטי צנון, תזדקק לכמה זרעים, מיכל ומים. אתה יכול להשתמש בצנצנת מייסון או מיכל הנבטה, אם כי עדיף צנצנת הנבטה. מלא את המיכל שלך עם 1 אינץ 'של אדמה והניח כמה זרעים באדמה. לאחר שהזרעים שלך נבטו, שמור אותם להשקות.
שורה תחתונה
צנוניות טעם נהדר ומהווה קישוט יפה. הם קלים לגידול והם דרך מצוינת להוסיף צבע וטעם לארוחה. אתה יכול גם לאכול את העלים שלהם, שעשירים בויטמין C. צנוניות הן בחירה מצוינת עבור גנן מתחיל, קל לגדל אותן וניתן לקצור אותן ברגע שהן גדולות מספיק לאכילה. אם אתם מחפשים דרך קלה להוסיף טעם וצבע לארוחות שלכם, שקול לגדל צנוניות בגינה.