האמפרי רפטון האחרון גנן נוף גדול באנגלית

האמפרי רפטון נתפס לעתים קרובות כגנן הנוף האנגלי הגדול האחרון. הוא נולד ב-Great Pending באסקס ב-13 ביולי 1752, בנם השלישי של ג'ון וגרייס רפטון. אביו היה יצרן צמר ולכן האמפרי גדל בסביבה מיוחסת. עם זאת הוא לא ירש את עסקיו של אביו אלא המשיך בקריירה בגינון ובגינון. בגיל 18, הוא החל להתלמד אצל ויליאם אטקינסון, שהכשיר אותו עד יום הולדתו ה-21 בספטמבר 1773. לאחר תקופת הכשרה זו, הוא בילה ארבע שנים בנסיעות באירופה לפגוש מעצבים אחרים וליצור קשרים שיעזרו לו לאורך הקריירה שלו.

הקריירה המוקדמת של רפטון

הקריירה המוקדמת של האמפרי רפטון הייתה דומה לזו של מעצבי נוף אנגליים אחרים באותה תקופה. הוא הועסק לעתים קרובות כדי לעצב מחדש את השטחים של אחוזות גדולות ואחוזות כפריות. ואכן, מיוחסת לו מהפכה בגישה האנגלית לגנים ולגינון. הוא נודע בניסיון לשפר את הנוף הטבעי; למרות שלמעשה הוא לא יצר שום דבר חדש, הוא היה מסדר מחדש את מה שהיה שם. הוא נודע גם בכך שהוא נוקט בגישה מדעית לעיצוביו. הוא השתמש לעתים קרובות בנטיעות נרחבות, שכללו שימוש בעצים ושיחים גדולים יותר שהעניקו לנוף מראה טבעי וחורש יותר. הוא גם היה חסיד גדול של התאזרחות, שכללה שימוש בצמחים מקומיים על מנת ליצור תחושה אנגלית יותר לגנים.

הקריירה המאוחרת של רפטון

במהלך הקריירה שלו, האמפרי רפטון עיצב הרבה גנים, אחוזות ופארקים בולטים. כמה מהבולטים שבהם מפורטים להלן: הוא תכנן את השטח של ארמון בלנהיים, אחוזת וודסטוק, אוקספורדשייר, שהיא כיום ביתם של הדוכסים מאוקספורד. הוא גם תכנן את השטח של גודווד האוס, סאסקס. הוא גם תכנן את השטח של פארק תיאובלד, הרטפורדשייר. הוא גם תכנן את השטח של בית צ'טסוורת', דרבישייר, שהוא כיום ביתם של הדוכסים מדבונשייר. הוא גם תכנן את השטח של קירבי הול, יורקשייר. הוא גם תכנן את השטח של בית וילטון, וילטשייר, שכיום הוא ביתם של הדוכסים מבוקליץ'. הוא גם תכנן את השטח של ווימפול הול, קיימברידג'שייר, שהוא כיום ביתם של הדוכסים מקורנווליס. הוא גם תכנן את השטח של בית בורגלי, לינקולנשייר. הוא גם תכנן את השטח של הרסלי פארק, המפשייר. הוא גם תכנן את השטח של בנטלי פארק, אוקספורדשייר. הוא גם תכנן את השטח של בית סטו, בקינגהמשייר, שהוא כיום ביתו של בית הספר סטו. הוא גם תכנן את השטח של גרוב פארק, הרטפורדשייר.

חברת הגננים

חלק ניכר מהקריירה של האמפרי רפטון עבר כחבר ב-The Gardeners Company, אחת מחברות הגינון הוותיקות באנגליה. החברה נוסדה ב-16 במרץ 1568 וכיום מונה למעלה מ-3,000 חברים. לחברת הגננים יש היסטוריה ארוכה ועשירה מאוד, לאחר שהוקמה בתקופת שלטונה של המלכה אליזבת הראשונה. באותה תקופה, זה היה בעיקר ארגון של אומנים ומעצבים שעבדו בגנים ובפארקים של האצולה האנגלית. האמפרי רפטון נבחר לחברות באגודה ב-4 בנובמבר 1799. בשנת 1812 הוא הפך לאוצר החברה ובשנת 1816 הוא נבחר לראש החברה. תפקידיו כמאסטר כללו ניהול האסיפה השנתית של החברים ופיקוח על ניהול הכספים של החברה.

מילים אחרונות: מורשת של יופי

אין להכחיש את השפעתו של האמפרי רפטון על הנוף האנגלי. רבים מהגנים והפארקים שתכנן במהלך חייו נותרו ללא פגע כיום, ומציעים למבקרים הצצה אל הנוף וסגנונות הגינון של המאות השמונה-עשרה והתשע-עשרה. הוא מכונה לעתים קרובות המעצב הגדול האחרון של הנוף האנגלי. אמנם העיסוק בגינון נוף לא הסתיים עם מותו ב-1819, אך הוא התפתח עם הזמן. השימוש שלו בנטיעות נרחבות, התאזרחות וגישה מדעית לגינון השפיעו על הנוף האנגלי. ולמרות שקשה לראות את הקשרים בין העיצובים שלו לאלה המשמשים היום, לגישתו לגינון הייתה השפעה משמעותית על הדרך בה אנו רואים וחווים גינות עד היום.

Humphry Repton: עיצובי גינון נוף מוקדמים בצבע

Humphry Repton: Early Landscape Gardening Designs in Color הוא רפרודוקציה צבעונית של המהדורה הראשונה של הספר האדום של האמפרי רפטון (1803). זהו תיעוד של עיצוביו המוקדמים ביותר והוא פורסם לראשונה בשנת 1809. הספר האדום הוא פוליו גדול המכיל 12 לוחות צבעוניים, כל אחד עם עיצובי נוף נלווים. כרך זה משמעותי בכך שהוא מכיל את לוחות הצבע הראשונים אי פעם שפורסמו באנגליה. האמפרי רפטון כתב ועיצב כל אחת מלוחות הצבע בעצמו. הספר מכיל 72 עיצובים, מתוכם תשעה כפולות עמודים. הספר היפה הזה הודפס מספר פעמים במהלך השנים, בכל פעם במהדורה מוגבלת. המהדורה האחרונה יצאה לאור בשנת 2003 וכוללת הקדמה מאת טים קלארקסון. הספר הוא משאב נהדר לכל מי שמתעניין בהיסטוריה של גינון וגינון. לוחות צבע אלה מציעים לנו הצצה לסגנונות הגינון של תחילת המאה התשע עשרה.